Να κι ένα σχετικό άρθρο..:
Εκλεισαν ξαφνικά τον Λυκαβηττό
¸να αλαλούμ επιστολών περί ασφαλείας φέρνει αντιμέτωπους Κακλαμάνη-Λούκο και κλείνει το χώρο αφήνοντας άφωνους και οργισμένους χιλιάδες θεατές
Παρασκευή, 20.06.08
Για συναυλία ξεκινήσαμε, το θέατρο του παραλόγου ζήσαμε. Λίγες ώρες πριν από τη χθεσινή εμφάνιση του Τζέιμς Μπλαντ στο Λυκαβηττό, η δημοτική αστυνομία σφράγισε το θέατρο για λόγους ασφαλείας, επειδή «διαπιστώθηκε πρόβλημα στατικότητας στις κερκίδες». Ο Βρετανός τραγουδιστής και οι μουσικοί του δεν κατόρθωσαν να πάρουν ούτε τα πράγματά τους, η σκηνή με το κόκκινο χαλί έμεινε στη θέση της, ενώ οι ανυποψίαστοι θεατές -πάνω από 8.000 εισιτήρια είχαν προπωληθεί και για τις δύο βραδιές (19-20/6)- έπεσαν από τα σύννεφα βρίσκοντας την πόρτα του θεάτρου κλειστή! Εντεκα εκδηλώσεις βρίσκονται αυτήν τη στιγμή στον αέρα και το κοινό αγανακτισμένο που έχει αγοράσει ήδη χιλιάδες εισιτήρια στις προπωλήσεις διερωτάται γιατί να συμβαίνουν όλα αυτά στην πλάτη του.
Tι ακριβώς συνέβη; Η απάντηση βρίσκεται σε ένα γραφειοκρατικό μπάχαλο, σε επιστολές που η μία αναιρούσε την άλλη σχετικά με την επικινδυνότητα ή όχι του θεάτρου. Πάνω από αυτό το θέατρο του παραλόγου «διασταυρώνουν τα ξίφη τους» ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Νικήτας Κακλαμάνης και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ κ. Γιώργος Λούκος.
Το χρονικό
Η πρώτη από τις επιστολές της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης (ΕΤΑ), ιδιοκτήτριας του Λυκαβηττού, εστάλη στις 5-6-2008 προς το Ελληνικό Φεστιβάλ και κοινοποιήθηκε στον ΕΟΤ και το Δήμο Αθηναίων. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, η επιστολή έκανε λόγο για «ανάγκη άμεσης διακοπής της λειτουργίας του θεάτρου». Με απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής αποφασίστηκε η σφράγιση του Λυκαβηττού… Δεκατρείς ημέρες αργότερα ακολούθησε δεύτερη επιστολή της ΕΤΑ, με ημερομηνία 18 Ιουνίου 2008, στην οποία σημειώνεται πως «δεν τίθεται θέμα επικινδυνότητας ή οποιασδήποτε ετοιμορροπίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την έκθεση του καθηγητή κ. Καρύδη». Ο «Ελεύθερος Τύπος» επικοινώνησε με το γνωστό καθηγητή του Πολυτεχνείου και έλαβε επίσης τη διαβεβαίωση πως «στο θέατρο δεν υπάρχει κανένας απολύτως κίνδυνος».
Οι δύο πλευρές
Ο δήμος Αθηναίων, ωστόσο, «ανταποκρινόμενος στο αρχικό αίτημα του ιδιοκτήτη του θεάτρου ακολούθησε την προβλεπόμενη διαδικασία…».
«Αιφνιδιαστικά και αδικαιολόγητα ο δήμος αποφάσισε σήμερα, 19 Ιουνίου, το κλείσιμο του Λυκαβηττού προφασιζόμενος λόγους ασφαλείας. Προκαλείται συνεπώς το εύλογο ερώτημα “γιατί τώρα;”», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Φεστιβάλ.
«Λυπάμαι για τις δηλώσεις του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών κ. Γ. Λούκου, ενός ανθρώπου που -όπως πολύ καλά γνωρίζει- υπήρξα και εξακολουθώ να είμαι ένθερμος υποστηρικτής», σημειώνει στη δήλωσή του ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης και συμπληρώνει: «Η εντολή για το στατικό έλεγχο του θεάτρου εδόθη από τους πολιτικούς προϊστάμενους του ΕΟΤ, η αρχική πραγματογνωμοσύνη ουδέποτε ανακλήθηκε… Η εντολή για σφράγιση εδόθη πριν από 14 μέρες από την ΕΤΑ και τέλος η Ελληνική Δικαιοσύνη την επιβεβαίωσε μη ανακαλώντας την απόφαση της Δημαρχιακής Επιτροπής του δήμου για την άμεση σφράγιση. Κατά τον κ. Λούκο οι υπηρεσίες του δήμου θα έπρεπε να αγνοήσουν τη δικαστική απόφαση επειδή είχαν προπωληθεί εισιτήρια…».
«Από τον Ιανουάριο είχαμε δηλώσει ότι θα κάνουμε συναυλίες στο Λυκαβηττό. Ξαφνικά πληροφορηθήκαμε στις 5 Ιουνίου από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης ότι υπάρχει πρόβλημα και ότι πρέπει να κλείσει το θέατρο», λέει στον ΕΤ ο κ. Γιώργος Λούκος. Στη συνέχεια αναφέρεται στην πραγματογνωμοσύνη που έγινε στο Λυκαβηττό από τον κ. Καρύδη, παρουσία του διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών της Εταιρείας κ. Χαράλαμπου Γιαννόπουλου και στη δεύτερη επιστολή της ΕΤΑ που απεστάλη προς το δήμο. «Ομως, ο δήμος δεν ανακάλεσε την απόφασή του περί σφράγισης του χώρου με άγνωστη αιτιολογία», υπογραμμίζει ο κ. Λούκος. Από την πλευρά της η ΕΤΑ σε ανακοίνωσή της σημειώνει ότι με βάση την πραγματογνωμοσύνη «το θέατρο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από επικινδυνότητα ετοιμορροπίας».
Γιατί όλο αυτό το γραφειοκρατικό μπλέξιμο; Εύλογο το ερώτημα. Ο Λυκαβηττός ανήκει στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και παραχωρείται στο Φεστιβάλ, που το νοικιάζει σε εταιρίες διοργάνωσης συναυλιών εισπράττοντας ενοίκιο.
Από την πλευρά του ο δήμος Αθηναίων αδειοδοτεί τους συναυλιακούς χώρους της πρωτεύουσας και δηλώνει: «Προκειμένου ο δήμος να προβεί στην αποσφράγιση του θεάτρου, χρειάζεται εμπεριστατωμένη τεχνική μελέτη και ανάλογη δικαστική απόφαση…».
Μέχρι αργά χθες βράδυ γίνονταν προσπάθειες για τη μεταφορά της συναυλίας του Τζέιμς Μπλαντ σε άλλο χώρο χωρίς αποτέλεσμα. Οι δύο συναυλίες ακυρώθηκαν, από τη Δευτέρα (23/6) εξαργυρώνονται τα εισιτήρια. Oι πόρτες του Λυκαβηττού ποτέ δεν άνοιξαν κι ο Τζέιμς Μπλαντ μόνος στο ξενοδοχείο έζησε τον «ελληνικό μύθο».
Μετέωρα και χιλιάδες εισιτήρια
Πάνω από 15.000 εισιτήρια έχουν ήδη προπωληθεί για τις εκδηλώσεις ξένων και Ελλήνων καλλιτεχνών και συγκροτημάτων που είχαν προγραμματιστεί να φιλοξενηθούν μέχρι το Σεπτέμβριο στο θέατρο του Λυκαβηττού. Συγκεκριμένα, τα εισιτήρια για τις δύο εμφανίσεις που θα κάνει η Χάρις Αλεξίου -μάλιστα, υπό την άτυπη αιγίδα του Δήμου Αθηναίων- έφτασαν τις 6.000, εκείνα για τη συναυλία του Lenny Kravitz ξεπέρασαν τις 2.500 και του Φίλιππου Πλιάτσικα τις 2.000. Το ξαφνικό σφράγισμα του θεάτρου προκάλεσε αναστάτωση και πολλά ερωτήματα. Οι διοργανώτριες εταιρίες ακόμη ψάχνονται, οι προπωλήσεις πάγωσαν και το κοινό δεν γνωρίζει αν και σε ποιο χώρο τελικά θα απολαύσει live τους αγαπημένους του καλλιτέχνες.
Στον αέρα
Χάρις Αλεξίου 27, 28/ 6
Φίλιππος Πλιάτσικας 4/7
Pink Martini 7/7
Gloria Gaynor 9/7
Ornette Coleman 11/7
Orishas, Federico Aubele 14/7
Γ. Αγγελάκας & Επισκέπτες 17/7
Rock Emʼ All (Venom κ.ά.) 20/7
Lenny Kravitz 1/8
Stomp 2, 3, 4/9
Flamenco Oriental 17/9