Διά χειρός Θ. Π.

Γραμμένο από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου

Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2005

Σας χαιρετώ όλους.Είναι η τρίτη προσπάθεια που κάνω για να γράψω σ' αυτή τη γωνιά.Ελπίζω,τρίτη και φαρμακερή.Είναι αλήθεια ότι άργησα να επικοινωνήσω μαζί σας.Αυτό οφείλεται στο ότι αφ' ενός μεν είχα μετακόμιση και αφ' ετέρου μέχρι πρόσφατα είχα μόνο Mac χωρίς ελληνικά.

Πρώτα απ' όλα θέλω να ευχαριστήσω εσάς που στήσατε και ανανεώσατε την ιστοσελίδα.Είναι τιμή μου που αφιερώσατε ώρες από το χρόνο σας γι αυτό.Από την πρώτη στιγμή καταλαβαίνει κανείς ότι έγινε με αγάπη και ανιδιοτέλεια.Πίσω από το site δεν βρίσκεται η δισκογραφική εταιρία-όπως συμβαίνει συνήθως-ούτε καν εγώ ο ίδιος.Και γι αυτό έχει μεγαλύτερη αξία το γεγονός. Θα είμαι πάντα κοντά και όποτε μπορώ θα επικοινωνώ.

Ακόμα να ευχαριστήσω όλους εσάς που επισκέπτεστε την ιστοσελίδα επειδή βρήκατε κάτι που σας άγγιξε στις μουσικές και τα τραγούδια που έχω κάνει.Μερικές φορές η αγάπη σας με κάνει να ντρέπομαι γιατί νοιώθω να με έχετε υπερτιμήσει.Θέλω να είστε αυστηροί μαζί μου,όπως πρέπει να είναι οι φίλοι μεταξύ τους.Αν και "κρατάω τα μπόσικα",υπάρχουν τόσες κακοτοπιές σ΄αυτό το χώρο,η ματαιοδοξία καραδοκεί πίσω από κάθε δευτερόλεπτο,ώστε χρειάζεται και η δικιά σας επαγρύπνιση.Μη ξεφτιλιστούμε στα γεράματα. Και θα ήθελα επίσης από σας να κάνετε μιά υπέρβαση.Να χρησιμοποιήσετε την επικοινωνία μέσω της ιστοσελίδας σαν το πρώτο βήμα για μια ουσιαστικότερη επαφή μεταξύ σας.Μας έχουν φοβίσει τόσο πολύ,στην προσπάθειά τους να μας έχουν παθητικούς καταναλωτές,που είναι πράγματι υπέρβαση να βγούμε απ' το κουκούλι της ατομικότητας και να συναντήσουμε τους άλλους για να γιορτάσουμε τη ζωή όπως της αρμόζει.Με αναπάντεχες ενέργειες.Δεν υπάρχει και πολύς χρόνος.Εγώ χτες έβγαζα το πρώτο κλάμα και σήμερα είμαι 46 χρονών. Οι προσωπικές επαφές είναι τα κάλύτερα τραγούδια.Γίνετε όλοι συνθέτες!

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΚΟΡΠΙΕΣ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΖΕΥΤΗΚΑΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΙΡΟ

1)Η κυκλοφορία του δίσκου αργεί γιατί-πέρα από το ότι μπήκα σε άγνωστα για μένα πεδία,όπως αυτά της παραγωγής,των εξωφύλλων κ.λ.π.-περιμένω και την έγκριση των απογόνων του Lorca για τη χρήση ενός αποσπάσματος ποιήματός του.Σαν ενα μικρό δωράκι-για την αργοπορία-παραθέτω όλα τα λόγια του νέου δίσκου:

ΟΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΣΕ

Σαν αστραπή από μακρυά,

ότι δεν μπόρεσε να υπάρξει,

σκίζει τη νύχτα βιαστικά,

άηχα κι ύστερα σβήνει.

Κι ούτε στη μνήμη φίλημα

ούτε ελεημοσύνη

ούτε απ' τα δίχτυα του ψαρά

να πολεμάει να φύγει.

 

ΒΑΛΙΑ ΚΑΛΝΤΑ

Το νερό στη Βάλια Κάλντα

το φυλάγουν οι αγγέλοι.

Μόνο τ' αγριμάκια πίνουν

κι όποιος άτυχος δεν ξέρει.

Το νερό στη Βάλια Κάλντα,

άμα θα το πιείς σε πίνει,

σ' αγγυλώνει και σ' αφήνει

να παραμιλάς.

Φέρνει από μακρυά

λέξεις που δεν ξεχωρίζουν,

ιστορίες που ανθίζουν

κάτω από τη γη.

 

Το νερό στη Βάλια Κάλντα

είναι πιο ζεστό απ' το αίμα

κι έτσι εκεί τα μανιτάρια

κάνουν την αλήθεια ψέμα.

Το νερό στη Βάλια Κάλντα

μόνο με νερό δεν μοιάζει.

Απ' το πουθενά πηγάζει

κι απ' την άβυσσο.

 

ΑΫΠΝΗ ΠΟΛΗ

(Ελεύθερη-δικιά μου απόδοση-σε ένα απόσπασμα του ομώνυμου ποιήματος του Lorca,από τη συλλογή "Ο ποιητής στη Νέα Υόρκη",όπως αυτό μεταφράστηκε από τη Μαρία Ευσταθιάδη στα πλαίσια της μετάφρασης-από τα γαλλικά-του θεατρικού "Η μοιρασιά του διαβόλου")

Όνειρο η ζωή δεν είναι

κι όποιος πόνεσε στον πόνο

πάντοτε θε να πονάει

κι όποιος θάνατο φοβάται

θα τον κουβαλάει στους ώμους.

Ψέμμα είναι πως κοιμούνται

στ' ουρανού τα φυλλοκάρδια.

Ούτε ένας δε σταλιάζει.

Μ' αν κανείς τα μάτια κλείσει

μαστιγώστε τον αδέρφια,

μαστιγώστε τον για να 'χει,

να 'χει ορθάνοιχτα τα μάτια

και φλεγόμενες πληγές.

Κανείς στο κόσμο δεν κοιμάται

ούτε ένας δεν κοιμάται.

 

SARA

(Έγραψα τα λόγια,όταν διάβασα σε εφημερίδα για την περίπτωση της πεταλούδας Heliconius Sara,η οποία είναι το μοναδικό ζωντανό που τρώει τα φύλλα του δέντρου του πάθους,τα οποία περιέχουν το δηλητήριο κυάνιο,και από προνύμφη μετατρέπεται σε μιά όμορφη,μαύρη πεταλούδα με δύο άσπρες φολίδες σε κάθε φτερό).

Κι όμως εσύ Sara

δε φοβάσαι τα φρούτα του πάθους.

Κυλά το δηλητήριο στο σώμα σου Sara

κι όπου νάναι σου χαρίζει τα μαύρα φτερά.

Ντύνεσαι νύχτα ανάλαφρη Sara,

δεν ξέρω σε ποιούς τόπους γυρνάς

με τέσσερα φεγγάρια στην πλάτη σου Sara,

τέσσερα γαλήνια ξέφωτα.

Το σκουλήκι της γνώσης ζήλεψε Sara,

-γόνιμη ομορφιά,ζιζάνιο-

φωλιάζει στη χλόη του στέρνου μου Sara

και περιμένει τα δώρα απ' το κυάνιο.

Μπορεί στα φαράγγια των Σιού Sara,

μπορεί και στο Σμόλικα,

κάνεις τις πέτρες να σκιρτάνε Sara

σπάζοντας τον άγνωστο κώδικα.

 

ΤΑ ΜΟΛΥΒΙΑ

Τα κίτρινα μολύβια των μαραγκών

τη νύχτα δεν κοιμούνται.

Σαλτάρουν απ' τον πάγκο στα βυζιά των γυναικών

που προκαλούν απ' τα παλιά εξώφυλλα των τοίχων.

Από την καύλα τρελαμένα ξεχνάνε την αρχή,

πως η βαρύτητα τα παίρνει όλα κάτω.

Πέφτουν στο δάπεδο,σφαδάζουν στη σιωπή,

μες στο ξυλάλευρο αφήνονται στο κλάμα.

Κι όταν γυρίσει το κλειδί και μπουν στο μαγαζί

πρώτα ο ήλιος κι ο άνθρωπος κατόπι,

θα σκύψει ο δεύτερος μηχανικά

για να μαζέψει απ' το τσιμέντο τα μολύβια,

λες και σηκώνει μια τυχαία πέτρα της αυλής

να κυνηγήσει τα σκυλιά που αρχίσανε και σέρνουν.

Ανύποπτος για τ' αύριο,θλιμμένος για το χτές,

ανίδεος για τα θαύματα που γίνονται τις νύχτες.

 

ΟΡΥΧΕΙΑ

Σε ορυχεία σκοτεινά

πετάω τα σκουπίδια,

όσα μου έφερε η ζωή,

μα όσα και γω της πήγα.

 

Εκείνα που δε λέγονται,

δε λιώνουν σε καμίνι,

που θα τα πάρει ο διάβολος

να κάνει κομποσκοίνι.

 

Πολλές φορές προσπάθησα,

μα αυτά τα γαμημένα,

αντί να βγούν στα χείλη μου

σφηνώνουν στον αυχένα.

 

Γι αυτό άμα δείτε μάγκες μου,

έτσι πως τραγουδάω,

ρίχνω το σώμα μου μπροστα,

σα να σας προσκυνάω.

2) Η "κοιλάδα των Τεμπών" δεν μπήκε στο νέο δίσκο γιατί δεν ταίριαζε με τα υπόλοιπα και αυτό θα το καταλάβετε όταν-με το καλό -τον ακούσετε.Σίγουρα όμως θα μπει μαζί με άλλα ,που παίζουμε στις εμφανίσεις, στον επόμενο δίσκο,ζωή νά χουμε.

3)Επειδή έγινε και θέμα συζήτησης στην ιστοσελίδα,θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι τις παραγωγές όπως και το στούντιο που ετοίμασα σκέφτομαι να τα ονομάσω "Αχός",γιατί εδώ και λίγο καιρό ζω σε μια βουνοπλαγιά και ακούω τον αχό της παρακείμενης κωμόπολης.(Από μικρός μου άρεσε να ανεβαίνω στα βουνα και να στήνω αυτί για ν' ακούσω τους ήχους που έφερνε ο αέρας απο μακρυά.Βλαμένος δηλαδή).

Παλιότερα είχα σκεφτεί και έναν πιό παιχνιδιάρικο τίτλο,"xestikeηforaδastalωnirecords".Το ζήτημα δεν έχει κλείσει,οπότε πείτε μου την άποψή σας ή ακόμα και τη δικιά σας ιδέα.

4)Θα αναφερθώ και στο άλλο θέμα,σχετικά με τη Μελίνα.Από τη συνεργασία μας έμεινα πολύ ευχαριστημένος αλλά οι συνεργασίες δεν μπορούν να κρατήσουν επ' άπειρον.Ειδικά όταν υπάρχουν αναζητήσεις για καινούργια πράγματα.Μέσα στην πικρία της έχει πει και αστοχίες,όπως αυτό ότι της απαγορέψαμε να λέει τα τραγούδια μας μαζί με λαϊκά.Ούτε καν πέρασε από το μυαλό μου τέτοια σκέψη.Ας είναι.

 

Γραμμένο από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2006

Γειά σας παίδες. Παρ' ότι μπαίνω πολύ συχνά στην ιστοσελίδα - να μη σας πώ ότι έχω εθιστεί κι όλας - λίγες ήταν οι φορές που μπήκα στη γωνιά να γράψω κάτι, κι αυτές ανεπιτυχώς γιατί δεν ήξερα να χειριστώ τη διαδικασία. Τώρα που ο Σκιπίων μού άνοιξε τα μάτια θα είμαι πιο συχνός επισκέπτης.

Ας ξεκινήσω από το θέμα των χειμερινών εμφανίσεων στο Σταυρό του Νότου. Όπως θα ξέρετε, με το σχήμα δεν έχω ξαναπαίξει εκεί. Βρέθηκα μόνο ένα τριήμερο σαν φιλική συμμετοχή στη σύμπραξη της Μάρθας και των Βάλτερ Τέστα με τους Μόντ Πλαγκάλ. Τον χώρο μου τον πρότεινε ο άνθρωπος που μου κλείνει εμφανίσεις τα τελευταία χρόνια - αφού διαπίστωσα ότι οι αυτοδιοργανώσεις είναι δύσκολες και μου κλέβουν πολύτιμο χρόνο από πιο δημιουργικά πράγματα - ο οποίος έχει - γενικά - ευαισθησίες για όλα αυτά που προβληματίζουν πολλούς από σας. Του ζήτησα να μπει στην ιστοσελίδα και αφού διαβάσει τις αιτιάσεις σας να δώσει τη δικιά του εκδοχή, μήπως και φωτιστεί καλύτερα το θέμα. Εκείνο που μπορώ να σας πώ είναι ότι επέλεξα να παίξω επτά ολόκληρα τριήμερα στην Αθήνα κυρίως για να μπορέσει να μοιραστεί ο κόσμος που θα έρθει να μας ακούσει και να υπάρχουν καλύτερες συνθήκες στο μαγαζί από πλευράς ζωτικού χώρου. (Ένας άλλος λόγος είναι ότι δεν θα κάνω εμφανίσεις το επόμενο καλοκαίρι. Ίσως το διάστημα να είναι και μεγαλύτερο).

Για την κατάρτιση του προγράμματος αυτών των εμφανίσεων θα ήθελα και τη δική σας συμμετοχή. Συγκεκριμένα, δώστε μου - υποθέτω μέσα από κάποια ψηφοφορία - δώδεκα κομμάτια τα οποία θα θέλατε να εντάξω στο χειμερινό πρόγραμμα. (Μη μου βάλετε πολύ δύσκολα).

Επίσης θέλω και τη βοήθειά σας σε ένα ακόμη ζήτημα. Σε ένα από τα επτά τριήμερα η Μάρθα θα λείπει και σκέπτομαι πως θα καλύψω το κενό (κι είναι μεγάλο πανάθεμά της). Έχω κάτι στο μυαλό μου αλλά θα ήθελα και τις δικές σας - εφικτές - εισηγήσεις.

Τελειώνοντας με τις εμφανίσεις, να πώ ότι θα έχουμε και μια μικρή ομάδα κρούσης (τέσσερις μουσικοί κι εγώ) που θα παίζει σε μικρούς - ανά την Ελλάδα - χώρους.

Για το δίσκο που ετοιμάζω αυτό τον καιρό, και που θα έχει τον τίτλο «Διάφανος» - όπως ήδη έχει αναφερθεί - να σας πώ ότι θα είναι σε δικιά μου παραγωγή, ενώ η διακίνηση θα γίνει από τη Λύρα. Τέσσερα τραγούδια λέει ο Σωκράτης, άλλα τέσσερα η Μάρθα, ένα ο Φώτης, ένα έως δύο εγώ, ενός ακόμη αγνοείται ο ερμηνευτής, ενώ θα υπάρχουν και δύο ορχηστρικά. Το ένα από αυτά το αφιερώνω σε σας όλους, μέλη και επισκέπτες της «Κοιλάδας». Αρκετά από τα κομμάτια θα τα παίζουμε στις Φθινοπωροχειμωνιάτικες εμφανίσεις.

Τέλος, κηρύσσω την έναρξη ενός παιγνιδιού. Ο τίτλος του είναι: «Έχω ένα είδωλο». (Έτσι ξεκινούσε πάντα ο πατέρας μου όταν ήθελε να μας βάλει κάποιο αίνιγμα). Μια φορά το μήνα, και για όσο έχω έμπνευση θα σας βάζω ένα αίνιγμα δικιάς μου επινόησης - συχνά υπερρεαλιστικής - και γι' αυτό, πολύ δύσκολο να απαντηθεί. Ο πρώτος που θα στέλνει την απάντησή του στην ιστοσελίδα - σε συγκεκριμένη θέση (αυτό θα το κανονίσουν οι admin) - θα έχει από μένα σαν δώρο κάποιον από τους δίσκους μου.

Πρώτο αίνιγμα, λοιπόν:

«Βρίσκει ρωγμή και ξεπηδά

και σε ρυάκι μπαίνει

 

κι αν βρει το βαλσαμόχορτο,

του δίνει και βυζαίνει.»

Τι είναι;

Δώστε την απάντησή σας στη θεματική ενότητα "Έχω ένα είδωλο" του forum.

Τέρμα η λογοδιάρροια. Σας χαιρετώ.

 

Γραμμένο από τον Θανάση Παπακωνσταντίνου

Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2006

Ήρθε η ώρα για το αίνιγμα του Οκτώβρη. Αρκετά πιό δύσκολο από το προηγούμενο. Και μόνο μια ευκαιρία για τον καθένα,είναι πιό παιχνιδιάρικο.

Τα αινίγματα και οι απαντήσεις τους δεν στηρίζονται τόσο στη λογική όσο σε μιά ποιητική διάθεση. Έτσι σε αρκετά από αυτά δεν μπορώ να αιτιολογήσω την απάντηση. Είναι και κάποια που στηρίζονται σε προσωπικές εμπειρίες και ο βαθμός δυσκολίας τους - ως εκ τούτου - τείνει στο άπειρο. Αυτά τα κρατάω για αργότερα.

Το δώρο του Οκτώβρη είναι ένα cd με πρόχειρες ηχογραφήσεις (περιλαμβάνονται και αυτές του "Διφώνου").

Λοιπόν:

«Θάμπος στον ουρανό,

στην πλάτη μαχαιριά

και στην παρατημένη αυλή

τριαντάφυλλο κομμένο.»

Τι είναι;

Δώστε την απάντησή σας στη θεματική ενότητα "Έχω ένα είδωλο" του forum.

The Udjat Team Info

Η Udjat Team ευθύνεται για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
The Udjat Team is responsible for weaving this site.

Αν σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί μας, δοκιμάστε το παρακάτω email:
If you are interested in contacting us, please use the email address below: