Καλώς ήλθατε, Επισκέπτης
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2
  • 3

ΘΕΜΑ: Χειμερινοί Κοιλυμβητές-Η μαστοράντζα του Ερντεμπιλ

Χειμερινοί Κοιλυμβητές-Η μαστοράντζα του Ερντεμπιλ 18 έτη 11 μήνες πριν, #1028

Ε Ξ Α Ι Ρ Ε Τ Ι Κ Ο

Απλά... ¸χει κολλήσει στο cd player μου... Είναι απο αυτά τα cd που σε ταξιδεύουν... Αυτήν την φορά στα βάθη της ανατολής... Πολλές ιστορίες και όμορφες μελωδίες... Μπράβο!!!

Παραθέτω το παρακάτω για να καταλάβετε:

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές μετά το «¼χι λάθη πάντα λάθη» του 1997, παρουσιάζουν το νέο τους δίσκο «Η μαστοράντζα του Ερντεμπίλ» με δεκατέσσερα ‘ιστορικά’ τραγούδια. Πάνω σε στίχους του Ευάγγελου Ζάχου Παπαζαχαρίου, οι Χειμερινοί Κολυμβητές επιμελήθηκαν τη μουσική σύνθεση που βασίστηκε σε δώδεκα μελωδίες του Ε. Ζάχου και δύο του Λάμπρου Τσίγκα.
Σε μια εποχή θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και εθνικιστικής έξαρσης, που μας κληρονόμησε ο 19ος αιώνας, τα τραγούδια του δίσκου, με τους γνωστούς μουσικούς κώδικες επικοινωνίας των Χειμερινών Κολυμβητών, επιχειρούν μια περιήγηση στον γεωγραφικό χώρο που αποτελεί την κληρονομιά του Βυζαντίου και κατόπιν της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, από την Αχρίδα μέχρι τη Βαγδάτη και τον Καύκασο, μέχρι και τις εσχατιές της Ανατολής, ανιχνεύοντας ό,τι ενώνει τους λαούς και όχι ό,τι τους χωρίζει. Τους κοινούς μύθους, τους κοινούς ή αντίστοιχους ήρωες και αγίους, όπως ο Διγενής, ο Κιόρογλου κι ο Άη Γιώργης. Τα συμβάντα που μαρτυρούν τις κοινωνικές και οικονομικές αιτίες που κρύβονται πίσω από τις θρησκευτικές και εθνικιστικές αντιπαραθέσεις. Μας ταξιδεύουν στις περιηγήσεις του Πούσκιν στον Καύκασο και στις ταινίες του Παρατζάνωφ, μας μιλούν με τα λόγια του μεγάλου ποιητή του 9ου αιώνα Νουρί, μας μιλούν για τον επικρατούντα ακόμη μύθο της καθόδου των Σλαβικών φύλων, για το έθιμο της βεντέτας και το Σέρβο πρίγκιπα Μάρκο Κράλιεβιτς με το ενωτικό για τους λαούς των Βαλκανίων πνεύμα του Ρήγα Φεραίου και του φίλου του Πασβάνογλου. Μας θυμίζουν, με την ανάμειξη πολλών γλωσσών στο ίδιο τραγούδι, την προσπάθεια για τη σύνθεση των τριών μονοθεϊστικών θρησκειών που ξεκίνησε τον 17ο αιώνα από τη Θεσσαλονίκη, το ενωτικό κίνημα των λαών μέσω της παραισθησιακής λειτουργίας του τραγουδιού και του γλεντιού, που διαρκεί μέχρι σήμερα, όπως στη Γκιουλμπαχάρ του Τσιτσάνη. Ακόμη το βιβλικό παράλληλο του μύθου του Αδάμ και της Εύας, μητριαρχικής προέλευσης και όχι πατριαρχικής, όπως της Βίβλου και διάφορα άλλα.

Ο τίτλος του δίσκου, από το ομώνυμο τραγούδι, παραπέμπει στην πόλη του δυτικού Αζερμπαϊζάν Ερντεμπίλ, όπου για πρώτη φορά ορίστηκαν, από σούφηδες- μοναχούς που ήταν ταυτόχρονα και μαστόροι σε διάφορες μεταποιητικές δραστηριότητες, οι κανόνες της λειτουργίας του παζαριού. Του χώρου όπου γινόταν στο εξής η ανταλλαγή, το αλισ-βερίσι, χωρίς την επέμβαση μεσαζόντων, δηλαδή εμπόρων, ανάμεσα στον παραγωγό και τον καταναλωτή, του οποίου η ιδέα διαδόθηκε αμέσως στην Κεντρική και Δυτική Ασία, στις Ινδίες, στην Αφρική και σ’ ένα μεγάλο μέρος της Ευρώπης, και παντού οι λαοί το δέχτηκαν με ενθουσιασμό.
Το εκτεταμένο ένθετο κείμενο είναι επίσης του Ε. Ζάχου, γνωστού από τα βιβλία του «La poesie populaire des Grecs» (1966), «Albanie» (1971), «Histoire politique des alphabets utilises dans les Balkans» (1975), «Η πιάτσα» (1980), «Το λεξικό της πιάτσας» (1981), «Ο άλλος Θεόφιλος» (1998), κ.ά. βιβλία και άρθρα.

Μαζί με τους Χειμερινούς Κολυμβητές συμπράττει με τη βιόλα του ο εκ των αρχικών μελών του συγκροτήματος Δημήτρης Πολυζωίδης, που ζει μόνιμα στην Αυστρία, καθώς και κλιμάκιο των υπερηλίκων και δυσκόλως εγειρομένων πλέον, μελών της χορωδίας ΡΟΞ.

πηγή: e-politismos.gr
Overhead the albatros hangs motionless upon the air and deep beneath the rolling waves in labyrinths of coral caves.....
Ο διαχειριστής έχει απενεργοποιήσει τη δημόσια πρόσβαση σύνταξης.

Re:Χειμερινοί Κοιλυμβητές-Η μαστοράντζα του Ερντεμπιλ 18 έτη 10 μήνες πριν, #1649

• Μάρθα Κρατήραινα
  • Μάρθα Κρατήραινα's Avatar
Κι εμένα έχει κολλήσει στο cd player η μαστοράντζα τις τελευταίες μέρες. Με συγκίνησε πολύ. Ας έχει έμπνευση αυτή η παρέα εύχομαι. Είναι ωραίο να μένεις παιδί.

Re:Χειμερινοί Κοιλυμβητές-Η μαστοράντζα του Ερντεμπιλ 18 έτη 10 μήνες πριν, #1650

\"Η Μαστράντζα του Ερντεμπίλ´ είναι απαραίτητο στοιχείο συνοχής της Παρέας των Θανασόπληκτων. Θέλει πολλά, μα πολλά ακούσματα.
¸χει βγει με πολλή κούραση, αναπιτήδευτα επιτηδευμένη, όπως ταιριάζει σε όλον αυτό το χώρο. Απο τις πρώτες πρωινές ώρες χθες είμαι και εγω κολλημένος στο δισκάκι (δηλ. τη ΔΙΣΚΑΡΑ)

ΕΞΟΧΟ

Τα σέβη μου
Γλυκά θα ανοίξει η Κλειδαριά της Πόρτας για το Σύμπαν...

Re:Χειμερινοί Κοιλυμβητές-Η μαστοράντζα του Ερντεμπιλ 18 έτη 8 μήνες πριν, #3387

• Στεφ.
  • Στεφ.'s Avatar
  • ΑΠΟΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ/Η
  • Χρυσός Χρήστης
  • Καταχωρήσεις: 183
  • Κάρμα: 0
Δεν ξέρω αν έχει ήδη αναφερθεί και δεν το έχω δεί,αλλά μιας και τώρα το διάβασα στο Δίφωνο Απριλίου είπα να το αναφέρω για τους τυχερούς που μπορούν να παρευρεθούν...Οι Χειμερινοί Κολυμβητές με τη Μαστοραντζα του Ερντεμπίλ,ώς κύριο θεματικό άξονα των συναυλιών τους,θα εμφανιστούν στην Αθήνα στον Αέρα την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Απριλίου και θα ανηφορίσουν για τη Θεσσαλονίκη Παρασκευή και Σάββατο 14&15 Απριλίου,με την ελευθερία ενός προγράμματος που θα διαμορφώσει η συμμετοχή του κοινού!
Φαντάζομαι πολλοί απο εσάς θα σπεύσετε και πολύ καλά θα κάνετε!!! :laugh:
Υ.Γ:Μετά το τέλος των συναυλιών τους στην ηπειρωτική Ελλάδα περιτυλίξτε τους και κάντε ένα κόπο να μας τους στείλετε στα νότια! :laugh: :) ;) :P

Το μήνυμα διορθώθηκε από τον/την: Στεφ., στις: 04/04/2006 01:52<br><br>Το μήνυμα διορθώθηκε από τον/την: Στεφ., στις: 04/04/2006 01:53
Στου δειλινου την άκρη δε βλέπεις ονειρα....

Re:Χειμερινοί Κοιλυμβητές-Η μαστοράντζα του Ερντεμπιλ 18 έτη 8 μήνες πριν, #3408

• george.k
  • george.k's Avatar
Αντώνης Περιβολάκης έγραψε:
\"Η Μαστράντζα του Ερντεμπίλ´ είναι απαραίτητο στοιχείο συνοχής της Παρέας των Θανασόπληκτων. Θέλει πολλά, μα πολλά ακούσματα.
¸χει βγει με πολλή κούραση, αναπιτήδευτα επιτηδευμένη, όπως ταιριάζει σε όλον αυτό το χώρο. Απο τις πρώτες πρωινές ώρες χθες είμαι και εγω κολλημένος στο δισκάκι (δηλ. τη ΔΙΣΚΑΡΑ)

ΕΞΟΧΟ

Τα σέβη μου
ΑΓΑΠΗΤΕ ΚΥΡΙΕ ΚΑΘΗΓΗΤΑ,
ΓΙΑ ΠΟΛΛΟΣΤΗ ΦΟΡΑ ΘΑ
ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΤΑ ΜΑΛΑ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΟΜΕΝΑ ΣΟΥ . . .
ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΑ
ΕΙΧΑ ΓΡΑΨΕΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΟ ΛΟΓΟ ΟΤΙ ΜΕ ΕΚΦΡΑΖΟΥΝ
ΑΠΟΛΥΤΑ . ΑΠΛΑ ΣΑΝ ΚΑΒΑΛΙΩΤΗΣ (ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΗΣ ΤΟΥ
ΑΡΓΥΡΗ) ΚΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΣ ΣΤΑ ΑΚΟΥΣΜΑΤΑ ΤΩΝ Χ.Κ. ΔΕΝ
ΘΑ ΕΙΜΟΥΝ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΟΣ.......ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ
ΤΗΣ ΜΑΣΤΟΡΑΝΤΖΑΣ.
ΤΕΛΟΣ ΩΣ ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ Κ ΠΟΝΤΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΟΣ ΤΩΝ ΧΕΙΜΕΡΙΝΩΝ ΚΟΛΥΜΒΗΤΩΝ.

ΜΕΤΑ ΤΙΜΗΣ
Γ.Δ.ΚΕΛΙΔΗΣ

Re:Χειμερινοί Κοιλυμβητές-Η μαστοράντζα του Ερντεμπιλ 18 έτη 8 μήνες πριν, #3459

• Ζέφυρος
  • Ζέφυρος's Avatar
Βρισκομαι στην πρωτη ακροαση του δισκου!Οι πρωτες εντυπωσεις και τα πρωτα συναισθηματα ειναι ακριβως οτι αναφερατε!Πολυ γλυκος δισκος!Σας ευχαριστω, διοτι βαση των σχολιων σας αγορασα τον δισκο(βεβαια τον ειχα στο μυαλο μου, αλλα με τα σχολια σας το επισπευσα).

Τα σεβη μου.
  • Σελίδα:
  • 1
  • 2
  • 3

The Udjat Team Info

Η Udjat Team ευθύνεται για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
The Udjat Team is responsible for weaving this site.

Αν σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί μας, δοκιμάστε το παρακάτω email:
If you are interested in contacting us, please use the email address below: