Τα Νέα

16/02/2004

Συνέντευξη στην εφημερίδα "Τα Νέα"

www.tanea.gr

Από τη Χάρη Ποντίδα

ΘANAΣHΣ ΠAΠAKΩNΣTANTINOΥ

«Έχω βαρεθεί το ψόφιο του έντεχνου»

Παράδοση, έντεχνο, ροκ, λαϊκό εις σάρκα μία. Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η μπάντα του σε νέο κύκλο εμφανίσεων με ιδιαίτερα ηλεκτρικές διαθέσεις.

Πέρυσι σήμανε κάτι σαν συναγερμός. Ο μαγαζάτορας τα 'χασε από τον πολύ κόσμο, ο πολύς κόσμος αγανάκτησε από το στριμωξίδι και ο ίδιος ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, αμάθητος από τους άγραφους (πονηρούς) νόμους των νυχτερινών μαγαζιών, βρέθηκε εκτεθειμένος μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή. Όμως παρά τις κάποιες διαμαρτυρίες, οι εμφανίσεις του στην Αθήνα καταχωρήθηκαν στα εξαιρετικά της περσινής χρονιάς. Ανέλπιστα πολύς κόσμος, ανέλπιστα φορτισμένη και ορεξάτη μπάντα, ατμόσφαιρα και ενθουσιασμός που συνήθως επικρατεί στις ροκ συναυλίες.

«Εγώ είχα επιλέξει τον χώρο γιατί είχε πολύ καλό ήχο, αλλά οι συνθήκες ήταν δύσκολες για το κοινό», μας είπε πριν από λίγες ημέρες στην τηλεφωνική συζήτηση που είχαμε. «Φέτος, για να αποφύγουμε τα παρατράγουδα, και για να μπορούμε να ελέγξουνε και τις τιμές -γιατί στα μαγαζιά ποτέ δεν ξέρεις πόσο θα έρθει ο λογαριασμός- βρήκαμε το θέατρο "Χώρα". Δεν υπήρχαν και πολλές επιλογές. Βλέπετε, είμαστε και χολιγουντιανή μπάντα. Τόσα άτομα. Δεν χωράμε πουθενά».

Το «Χώρα» είναι χωρητικότητας 450 ατόμων. «Αλλά εμείς θα βγάλουμε τις καρέκλες και θα πάει γύρω στα 600. Ίσως είναι πολύ αισιόδοξο αυτό βέβαια, αλλά…».

Πέρυσι δεν περιμένατε τόσο κόσμο;

«Κατ' αρχήν δεν το περίμενε ο ίδιος ο καταστηματάρχης. Ούτε κι εμείς βέβαια…»

Τελικά έγινες μόδα;

«Μόδα; Πάντως, προσπαθώ να το γειώνω όλο αυτό το πράγμα. Να το τιθασεύω. Υπάρχει κάτι εκεί μέσα που λέει "χέστηκε η φοράδα…"».

Ίσως επειδή ξεκίνησες μεγάλος;

«Πιθανότατα. Εξάλλου όπως έχω πει ξανά -και ντρέπομαι να λέω τα ίδια και τα ίδια- δεν είναι όλα απόλυτα δικά μας. Αισθάνομαι ότι υπάρχει ένα ποτάμι με τους ήχους του σύμπαντος όπου εκεί μαζεύονται όλες οι σημαντικές εικόνες. Στην πραγματικότητα εγώ έχω μεσολαβητικό ρόλο».

Πολύ μεταφυσικά ακούγονται όλα αυτά…

«Καθόλου μεταφυσικά. Απλά είναι περιορισμένες οι ικανότητές μας να αντιλαμβανόμαστε τα πράγματα. Και ό,τι δεν μπορούμε να το εξηγήσουμε λογικά, το ονομάζουμε μεταφυσικό».

Πάντως, ο τρόπος που επιλέγεις να μας… μεταφέρεις τις συμπαντικές εικόνες είναι ιδιαίτερα ηλεκτρικός. Θα είναι και φέτος έτσι;

«Ναι. Γιατί έχω βαρεθεί αυτό το ψόφιο πράγμα του έντεχνου».

Με τους ίδιους συνεργάτες και πάλι;

«Ναι. Είμαστε εννέα μουσικοί με προεξάρχοντα τον Μπάμπη Παπαδόπουλο, δύο ηχολήπτες και ο Βαγγέλης Χαχόλας που κάνει τα κουρδίσματα. Η ίδια ομάδα αναλαμβάνει και την παραγωγή των δίσκων. Μόνο που φέτος θα έχουμε και τη Μάρθα Φριτζήλα στο τραγούδι».

Καινούργια τραγούδια θα ακούσουμε;

«Τρία τέσσερα που ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει».

Νέος δίσκος;

«Προς το παρόν θα βγει ένα λάιβ από το «Γυάλινο» από τις τωρινές εμφανίσεις μας και αργότερα, κατά τον Οκτώβριο, ο νέος δίσκος. Από τα λάιβ κρατάμε αυτά που έχει νόημα να κρατήσουμε. Γιατί κάθε μέρα είναι διαφορετική, υπάρχει ένας βαθμός αυτοσχεδιασμού. Ο αυτοσχεδιασμός, εννοείται, έρχεται όταν έχεις κατοχυρώσει κάτι…»

Αισθάνεσαι ότι έχεις κατοχυρώσει κάτι ως τραγουδιστής;

«Καθόλου. Εγώ τραγουδάω και βγαίνουν τσαρούχια. Αισθάνομαι πολύ πρωτόγονος. Απλά δεν προσπαθώ να είμαι κάτι άλλο».

Τελικά, το κριτήριο του ακροατή είναι πολύ περίεργο. Καλλίφωνος τραγουδιστής μάς προκύπτει σπανίως τα τελευταία χρόνια…

«Εκείνο που έχει σημασία είναι να μπορεί αυτός ο άνθρωπος να αγκιστρώσει την καρδιά σου».

Εφημερίδες

Εμπλουτίστε

Θεωρείτε ότι από τις Συνεντεύξεις λείπει κάποια σημαντική συνέντευξη;

Βοηθείστε στον εμπλουτισμό τους με τον ακόλουθο τρόπο:

α) Επικοινωνήστε μαζί μας με email.

β) Αναφέρετε τη συνέντευξη την οποία επιθυμείτε να συνεισφέρετε, την ημερομηνία που κυκλοφόρησε, το μέσο στο οποίο κυκλοφόρησε, και, σε περίπτωση που δε στείλετε το κείμενο της συνέντευξης, έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) του κειμένου της συνέντευξης.

The Udjat Team Info

Η Udjat Team ευθύνεται για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
The Udjat Team is responsible for weaving this site.

Αν σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί μας, δοκιμάστε το παρακάτω email:
If you are interested in contacting us, please use the email address below: