Mic.gr

09/11/2002

Συνέντευξη στο ηλεκτρονικό περιοδικό "Mic.gr"

www.mic.gr

Ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου κι ο "Βασιλιάς" στο 43ο Φεστιβάλ

Εικόνα ενός collageΤις προάλλες, ενώ καθόμουν ήσυχος στο γραφείο μου, χτυπάει το τηλέφωνο. Το σηκώνω κι ακούω μια γνώριμη φωνή να μου λέει ότι θέλει ν' αγοράσει από μένα έναν δίσκο [όχι βινυλίου ούτε σιντί. Εξωτερικό σκληρό δίσκο ήθελε για το φορητό του PowerBook Titanium]. Μου λέει ακόμη ότι ονομάζεται Παπακωνσταντίνου Θανάσης κι ασχολείται με την μουσική. Έλα βρε Θανάση σε κατάλαβα, του λέω πριν προλάβει καλά καλά ν' αποσώσει τ' όνομά του. Γνωριζόμαστε; μου κάνει έκπληκτος. Μα φυσικά και γνωριζόμαστε αφού σ' έχω δει ζωντανό αρκετές φορές, του λέω. Κι έχω τα σιντί σου στα καλύτερά μου των τελευταίων δέκα χρόνων. Τέτοια φωνή που την έχω ακούσει και βραχνή και σένια, ξεχνιέται; Δεν ξεχνιέται εύκολα, ειδικά άμα γουστάρεις και το σύνολο των ασμάτων και των μουσικών του ανθρώπου που την φέρει. Όκεϊ με πιάσατε. Τον πάω κάργα τον Θανάση.

Και δίνουμε ραντεβού για τον δίσκο, που λέτε (τον σκληρό πάντα). Κι έρχεται και συζητάμε πρώτα όλα τ' άλλα που ήθελα ν' ακούσω και μετά για την δουλειά. Του λέω ότι είμαι φαν κι ότι μ' αρέσει πάρα πολύ ΚΑΙ η μπάντα του, με τον πλουραλισμό και τις πλούσιες και ποικίλες μουσικές καταβολές της. Τον ρωτάω για την πορεία της "Αγρύπνιας" και μου λέει ότι, παραδόξως για ορχηστρική δουλειά, πάει πάρα πολύ καλά. Με εκπλήσσει η απάντησή του, γιατί δεν θεωρώ ότι απευθύνεται σε συγκεκριμένο κοινό, αλλά ότι μπορεί να αγκαλιάσει όλους τους έλληνες κι ακόμη παραέξω, με την δυναμική, την ένταση, τον οίστρο των συνθέσεων και των βιρτουόζων μουσικών που τις αναδεικνύουν. Του λέω επίσης ότι είναι καιρός να γράψει κάνα σάουντρακ. Μου ανταπαντά ότι έχει γράψει τη μουσική του "Βασιλιά", της νέας ταινίας του Νίκου Γραμματικού.

Ε, εκεί πια ήταν που άδραξα την ευκαιρία για την παρούσα μίνι συνέντευξη.

Mic: Πως προέκυψε η συνεργασία σου με τον Γραμματικό;

ΘΠ: Τον Νίκο τον γνώριζα μόνο σαν όνομα. Δεν είχα δει ταινία του γιατί πρέπει να ομολογήσω πως είμαι αρνητικά προκατειλημμένος με τον ελληνικό κινηματογράφο. Από την άλλη μεριά, ο Νίκος ούτε καν γνώριζε την ύπαρξή μου. Δεν είχε ακούσει μουσικές μου γιατί είναι αρνητικά προκατειλημμένος με την ελληνική μουσική. Την 'κουμπαριά' την έκανε ένας τελάλης. Ένας, που δεν βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια στη ζωή. Είναι ο κύριος στην φωτογραφία του "Βραχνού Προφήτη" [μια φωτό του Τάκη Τλούπα]. Έτυχε κάποια στιγμή να δει το εξώφυλλο ο Νίκος κι εντυπωσιάστηκε από την ομοιότητα του τελάλη με τον πρωταγωνιστή της ταινίας του [τον Βαγγέλη Μουρίκη], τον οποίο είχε ήδη επιλέξει. Το θεώρησε αυτό σαν 'σημάδι' κι έψαξε να με βρει για να γράψω τη μουσική.

Mic: Έχεις δει την τελική κόπια της ταινίας ή κάποιο προ-μοντάζ;

ΘΠ: Δεν έχω δει την τελική μορφή της ταινίας αλλά κάποιες από τις εκδοχές της. Η αίσθηση που μου άφησε πάντως, είναι πολύ καλή.

Mic: Δούλεψες τα θέματα από το μηδέν ή είχες κάποιο υλικό σε μορφή μουσικών σημειώσεων;

ΘΠ: Τα θέματα της ταινίας, κυρίως μικρά σε χρονική διάρκεια, είναι πολλά και διαφορετικά. Δεν υπάρχει -όπως έχουμε συνηθίσει- ένα κεντρικό θέμα που διατρέχει την ταινία και να λειτουργεί σαν βάση για τον θεατή. Ο Νίκος επιμένει -παρ' όλ' αυτά- ότι υπάρχει μια κεντρική αίσθηση που αναδύουν όλα τα θέματα κι αυτό του κάνει. Απ' αυτά λοιπόν τα θέματα άλλα υπήρχαν σαν προσχέδια -ανεξάρτητα από τη ταινία- που ένοιωσα όμως ότι έχουν συνάφεια μ' αυτήν, κι άλλα γεννήθηκαν στην πορεία, διαβάζοντας το σενάριο, συζητώντας με τον Νίκο ή βλέποντας αποσπάσματα της ταινίας.

Mic: Είναι σόλο δουλειά ή συμμετέχουν κι άλλοι μουσικοί; Ποιοι;

ΘΠ: Αρκετές από τις μουσικές είναι στην πρωτόλειά τους μορφή, όπως τις φτιάχνω μόνος μου στο ησυχαστήριό μου με ένα όργανο, και με λαθάκια θα έλεγα. (Φοβάμαι πως θα είμαι σαν φτωχός συγγενής στο Φεστιβάλ. Αλλά, από την άλλη, έχω και εμπιστοσύνη στον Νίκο Γραμματικό). Υπάρχουν όμως κομμάτια όπου συνεργάστηκα με άλλους μουσικούς, κυρίως με τον Νίκο Βελιώτη στο τσέλο και με τον Μπάμπη Παπαδόπουλο [Τρύπες]. Τέλος, υπάρχει και μια ορχηστρική εκδοχή του "Τειρεσία" -ή Τυρισία, αν προτιμάς- όπου συμμετέχουν όλα τα καλά παιδιά της "Αγρύπνιας".

Mic: Η μουσική θα κυκλοφορήσει σε σιντί; Μόνη της ή πώς;

ΘΠ: Όπως σου είπα και εκ του συστάδην, δεν θα κυκλοφορήσει η μουσική της ταινίας μόνη της. Σκέφτομαι όμως να κάνω ένα δίσκο που να περιέχει θέματα από την ταινία, από ένα θεατρικό στο οποίο είχα γράψει τη μουσική αλλά και κομμάτια απέρριψαν οι σκηνοθέτες ή δεν τους τα έδωσα καν.

Mic: Τι άλλο καλό μας ετοιμάζεις;

ΘΠ: Έχω άλλες δυο δουλειές έτοιμες που κλωτσάνε σαν το μωρό της Ρόζμαρι για να βγούνε. Ας υπάρχει υγεία και διαρκής διάθεση για έκθεση κι όλα θα γίνουν. Καλό χειμώνα.

Mic: Τις καλύτερες ευχές μου για νέες μουσικές περιπέτειες, επενδύσεις ή μη. Πάντα νάσαι κεφάτος κι ορεξάτος να γεννάς νότες και λόγια, στίχους και μελωδίες.

Καλό μας φεστιβάλ λοιπόν και καλές ταινίες με ακόμη καλύτερες μουσικές. Για να δούμε όμως τι μέρος του λόγου και των εικόνων είναι "Ο βασιλιάς" του Νίκου Γραμματικού. Παίζουν οι: Βαγγέλης Μουρίκης, Μαριλίτα Λαμπροπούλου, Μηνάς Χατζησάββας [δεν λείπει ο Μάρτης], Μπάμπης Γιωτόπουλος, Τάσος Νούσιας, Βιβή Κόκκα, Γιάννης Ζουγανέλης. Έκτακτη εμφάνιση η Άννα Βαγενά.

Η υπόθεση βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Ο Βαγγέλης, ένας 35χρονος άνδρας, αποφασίζει να ξεκόψει από το σκοτεινό του παρελθόν και ν' αλλάξει ζωή. Δοκιμάζει να κάνει μια καινούργια αρχή στο κτήμα του πατέρα του στην Πελοπόννησο. Οι κάτοικοι της περιοχής τον υποδέχονται αρχικά με καχυποψία που μετατρέπεται γρήγορα σε απροκάλυπτη εχθρότητα. Μόνος υποστηρικτής του ο αστυνόμος της γειτονικής κωμόπολης. Η απόφαση του Βαγγέλη να ξαναχτίσει τη ζωή του και η προσπάθειά του ν' αντιμετωπίσει το εχθρικό περιβάλλον εξομαλύνουν την κατάσταση και ο ήρωας μοιάζει να εντάσσεται στην τοπική κοινωνία. Όταν εμφανίζεται στη ζωή του η Μαρία, η γυναίκα της ζωής του και ο σύνδεσμός του με το παρελθόν, έρχονται στην επιφάνεια οι αμαρτίες της προηγούμενης ζωής και η σύγκρουση είναι πλέον αναπόφευκτη. Η ρήξη είναι δεδομένη, οι εντάσεις κορυφώνονται, ο Βαγγέλης συνθλίβεται.

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ηλεκτρονικά περιοδικά

Εμπλουτίστε

Θεωρείτε ότι από τις Συνεντεύξεις λείπει κάποια σημαντική συνέντευξη;

Βοηθείστε στον εμπλουτισμό τους με τον ακόλουθο τρόπο:

α) Επικοινωνήστε μαζί μας με email.

β) Αναφέρετε τη συνέντευξη την οποία επιθυμείτε να συνεισφέρετε, την ημερομηνία που κυκλοφόρησε, το μέσο στο οποίο κυκλοφόρησε, και, σε περίπτωση που δε στείλετε το κείμενο της συνέντευξης, έναν ηλεκτρονικό σύνδεσμο (link) του κειμένου της συνέντευξης.

The Udjat Team Info

Η Udjat Team ευθύνεται για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
The Udjat Team is responsible for weaving this site.

Αν σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί μας, δοκιμάστε το παρακάτω email:
If you are interested in contacting us, please use the email address below: