Καλώς ήλθατε, Επισκέπτης

ΘΕΜΑ: Αφιέρωμα στη LiFO - 21/12/11

Αφιέρωμα στη LiFO - 21/12/11 12 έτη 3 μήνες πριν, #34183

  • κρυστάλλινος αρουραίος
  • κρυστάλλινος αρουραίος's Avatar
  • ΑΠΟΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ/Η
  • Συντονιστής
  • "βασιλικό χαϊδεύει με το 'να χέρι της"
  • Καταχωρήσεις: 1768
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες: 9
  • Κάρμα: 59
Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Ο φετινός "Ελάχιστος εαυτός" ήταν ένα ακόμα αριστούργημα που έφερε τη λαϊκή και δημοτική παράδοση σε ροκ δρόμους.

της Ζυράννας Ζατέλη


Ό,τι έπαθα στην εφηβεία μου ακούγοντας τα τραγούδια του Σαββόπουλου -εκείνο το ζωογόνο αλάφιασμα, ο συγκλονισμός, τόσο διαφορετικό ένα πράγμα και τόσο ευπρόσδεκτο- το έπαθα ως δυο και τρεις φορές έφηβη όταν άκουσα Θανάση Παπακωνσταντίνου. Τι τραγούδια είναι αυτά, σκέφτηκα, από πού μας έρχεται μια τέτοια πανδαισία! Οι στίχοι του μαχαιράκια που κεντάνε, αστραφτεροί και χθόνιοι, φοβιστικοί και παιχνιδιάρικοι, ικανοί να σε τινάξουν πέρα, να ψάχνεσαι, ή πάλι να κοιτιέσαι με τον εαυτό σου σαν τώρα να μαθαίνεις τη ζωή. Γιατί κατέχει το μυστικό ο Θανάσης κι έχει όλη τη φυσική άνεση και τη γενναιοδωρία να δείχνει στους ανθρώπους αυτό που κουβαλούν ισόβια και σπάνια το βλέπουν: την ψυχή τους. Διαβάζει τη μέσα αντάρα μας και τη μεταγράφει, όλα τα άπιαστα και ακατάλυτα, και είτε θεός τον συντρέχει σ’ αυτό είτε διάβολος είτε δεν ξέρω ποιος ευφυής αλήτης, ευλογημένος να ’ναι.
Ευλογημένες και οι χοϊκές καταβολές του βέβαια, ό,τι πιο μυστηριακό εν τέλει, δηλωτικό και ανεξιχνίαστο στη δημιουργική του παλαίστρα. Είναι αστέρι ο άνθρωπος, κανονικό ορυχείο. Κάθε φορά που ακούω ένα τραγούδι του με πιάνει μια γλυκιά φρικίαση μέσ’ από κείνα τα ζαλιστικά όργανα που σου ρουφάνε το μυαλό, τα μινυρίσματα, τα γαβγητά, τους γόους, τα εμπαιχτικά τσαλίμια. Τι άλλο μας ετοιμάζει, λέω, αυτός; Πού το πάει; Από πού θα μας τη φέρει πάλι;
Παίζει με το κεφαλάκι μας; Και περιμένω το επόμενο ωσάν να περιμένω κώνειο, που θα το ευχαριστηθώ.
Προσωπικά, δεν γνωριζόμαστε, μα, πάντως, αδερφέ Θανάση, άμα πεθάνω πρώτη -και θα ’μαστε ακόμα νέοι, μην ανησυχείς, γιατί την ηλικία μας τη γράφουμε, αλλά δεν την πιστεύουμε-, θέλω να έρθεις με όλη τη μέσα συνοδεία σου και να μου τραγουδήσεις εκείνο το τραγούδι όπου «το πιο γλυκό βιολί το παίζει...» ξέρεις ποιος˙ τα παιδιά τον λένε -ά-ατο.


H Ζυράννα Ζατέλη είναι συγγραφέας. Τα μυθιστορήματά της εκτυλίσσονται σε μυθικές επαρχίες, όπου οι ζωές των ανθρώπων σμίγουν με τους μύθους, τα ζώα και τα δέντρα έχουν φωνή και οι νεκροί βαδίζουν πάντα σχεδόν δίπλα στους ζωντανούς. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της «Ηδονή στον κρόταφο» κυκλοφόρησε το 2011 από τις εκδόσεις Καστανιώτη.

Link
"...κι εμένα, που ξαγρύπνησα, με πιάνει η ανησυχία,
αν είναι οι αναμνήσεις μου ψεύτικες ή σωστές..."
Τελευταία Επεξεργασία: 12 έτη 3 μήνες πριν, από τον/την κρυστάλλινος αρουραίος.
Ο διαχειριστής έχει απενεργοποιήσει τη δημόσια πρόσβαση σύνταξης.

Re:Αφιέρωμα στη LiFO - 21/12/11 12 έτη 3 μήνες πριν, #34187

  • ionas
  • ionas's Avatar
  • ΑΠΟΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ/Η
  • Χρυσός Χρήστης
  • ο ιωνας και το κητος του
  • Καταχωρήσεις: 191
  • Ληφθείσες Ευχαριστίες: 1
  • Κάρμα: 6
Αχ αυτη η Ζυραννα η πολυαγαπημενη μου. Την λατρευω κυριολεκτικα για ολα οσα μας χαριζει μεσα απο τα βιβλια της , με την ιδαιτερη, μυθικη και ονειρικη γραφη της. Παντα στα μοβ ντυμενη με μια μορφη που θυμιζει τις ηρωιδες των βιβλιων της αλλοκοτη και μυστηριακη ταυτοχρονα.Αγαπαει τις γατες και την τελευταια φορα που την ειδα,ηταν εξω απο το γκαζι μετα την μαγικη βραδια που μας χαρισε ο Θανασης και η παρεα του το περασμενο φθινοπωρο, το προσωπο της ακτινοβολουσε και ελαμπε μεσα στη νυχτα.
Τελος να προτεινω σε ολους να διαβασουν τα βιβλια της που τα γενναει καθε 7 χρονια, γιατι η καταβυθιση στον κοσμο της ειναι μαγεια.
Ο ελαχιστος εαυτος,ο τρελος χορευτης, η κιβωτος των κινησεων. Φωναζει η θυελλα σαν να'ναι αρχαιο τερας. Ηρθαμε απο μακρια και παω στοιχημα πως δεν θυμασαι απ'οσο ξερω...
Ο διαχειριστής έχει απενεργοποιήσει τη δημόσια πρόσβαση σύνταξης.

The Udjat Team Info

Η Udjat Team ευθύνεται για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
The Udjat Team is responsible for weaving this site.

Αν σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί μας, δοκιμάστε το παρακάτω email:
If you are interested in contacting us, please use the email address below: