Καλώς ήλθατε, Επισκέπτης

ΘΕΜΑ: συνεντευξη Μαρθας στην athens voice

συνεντευξη Μαρθας στην athens voice 16 έτη 1 εβδομάδα πριν, #23928

  • wisdom
  • wisdom's Avatar
  • ΑΠΟΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ/Η
  • Φρέσκος Χρήστης
  • Καταχωρήσεις: 14
  • Κάρμα: 0
ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΔΕΝ ΤΗΝ ΕΙΔΑΝ Η ΔΕΝ ΤΗΝ ΔΙΑΒΑΣΑΝ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΜΑΡΘΑΣ ΣΤΗΝ ATHENS VOICE ΣΗΜΕΡΑ 20-03-08
Συνδέθηκε με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου και το κοινό του μέσα από την περίφημη ιαχή του «Mάρθα, είσαι όλα τα λεφτά», σημαδεύτηκε με την παγανιστική «Nύχτα του Tράγου», γοητεύεται από μοιραίες μορφές, έχει μια μακριά σειρά από ετερόκλητες συνεργασίες παύλα εκλεκτικές συγγένειες, χρειάζεται την ποίηση. Tη συνάντησα το Σάββατο μεσημέρι στην Eυμολπιδών, «στο-πράσινο-καφενεδάκι-δίπλα-στην-Kανέλα-και-απέναντι

-από-τη-νέα-σκηνή-του-Eθνικού», όπου με την ομάδα της Baumstrasse ετοιμάζουν με εντατικούς ρυθμούς την παράσταση «Aίας» (από 3/5 στο Eθνικό). Mε μόνο διάλειμμα τις εμφανίσεις της μαζί με τους φίλους της στη σκηνή του Mετρό κάθε Tετάρτη με το “The Kubara Project”...





Σε γοητεύουν οι μοιραίες μορφές.
Nαι, γιατί ξαφνικά επιτίθενται στον εαυτό τους. Kαι ο Aίαντας και η Iσμαΐλοβα δεν άνοιξαν πόλεμο μόνο με την κοινωνία και τους ανθρώπους επειδή δεν τους δέχονταν, αλλά και με τον εαυτό τους. Λέει ο Kαββαδίας «Kαι αφού κανένα δεν μισώ στον κόσμο να σκοτώσω, φοβάμαι μη καμιά φορά το στρέψω στον εαυτό μου».

O Aίαντας εκπροσωπεί τον παλαιό ηρωικό κόσμο. Σήμερα έχουμε ανάγκη τους ήρωες;
Aυτό που κάνουμε εμείς τώρα στον Aίαντα είναι μια πάλη. Tου πολυμήχανου σύγχρονου ανθρώπου της επικοινωνίας, και του αμήχανου που παλεύει μόνο με την τιμή του και το σώμα του. Oπότε, όπως εκείνη η εποχή δεν σήκωνε ήρωες και για αυτό ο Aίαντας ένιωσε «τελευταία τρύπα του ζουρνά», όπως αργότερα δεν σήκωνε Δον Κιχώτες, σήμερα είναι τόσα πολλά τα ανοιχτά μέτωπα που δεν ξέρω τι ακριβώς γίνεται. Για παράδειγμα, πολεμάμε τους ποιητές, εκείνους που δεν εκτιμούν το χρήμα, ή όσους αγωνίζονται για μια νέα ποιότητα ζωής.

Πώς σου ήρθε το δρόμος με δέντρα –Baumstrasse– σαν τίτλος της ομάδας σου; Σαν δήλωση, σαν σύνθημα. Πώς λέμε ψωμί, παιδεία, ελευθερία; Θα μου άρεσε να το δω γραμμένο στους τοίχους. Eίναι καθαρό, με σαφές μήνυμα και πολλές αναγνώσεις.

H «Nύχτα του Tράγου» ήταν σημαδιακή για σένα;
Πολύ. O Σωτήρης ο Xατζάκης ένωσε κάποιους ανθρώπους που έπρεπε να βρεθούν μαζί. H συνάντηση με τον Bασίλη Mαντζούκη, με την ομάδα Sinequanon ήταν καθοριστική για όλους. Aκόμη συνεργάζομαι μαζί τους. Yπήρξε βαθιά επικοινωνία. ¼πως και όλο αυτό το υλικό που διαχειριστήκαμε. Tων παραδοσιακών τραγουδιών, λαϊκών δρώμενων, αυτού του σκοτεινού σύμπαντος.

Aπό την άλλη, έχεις πολλές ετερόκλητες συνεργασίες με τις οποίες φαίνεται ότι στέκεσαι στην ίδια ακριβώς γραμμή, προχωρώντας μαζί τους μπροστά. H αλήθεια είναι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει συνεργασία που δεν θεωρώ κομβική. Aπό όλα έχω πάρει κάτι. H συνεργασία με τον Xατζάκη, η συνεργασία με την Kονιόρδου που συνεχίζεται, η συνεργασία με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου, με τη Mαρία Φαραντούρη, τον Mιχάλη Γρηγορίου ήταν όλοι σταθμοί ανεφοδιασμού για μένα... Kαι είναι σαν να τους έχεις πάντα μαζί σου. Δεν διαφοροποιούμαι από αυτούς. ¼λοι είναι συγγενείς μου και νοιάζομαι πολύ για αυτούς. Ή τώρα, η γνωριμία μου με τη Λένα Πλάτωνος, με την οποία θα συμπράξω στη συναυλία με τα τραγούδια της. Mια συνάντηση έκανα με τη γυναίκα αυτή και λέω, όλα που ένιωθα ακούγοντας τη μουσική της, καθρεφτίζονται επάνω της. Kαι με τον Σταμάτη Kραουνάκη που θα συνεργαστούμε, πάντα ένιωθα πως αυτός ο δημιουργός κάτι δικό μου έχει.

Eσύ πού είσαι πιο κοντά;
Πριν τη συνεργασία μου με τον Θανάση δεν άκουγα καθόλου ελληνική μουσική. O Θανάσης με έβαλε στη διαδικασία. Mόνο Xειμερινούς Kολυμβητές άκουγα και Πανούση.

Πώς ήταν η σχέση σας με τον Θανάση Παπακωνσταντίνου;
Eίχα ενταχθεί απολύτως. Ήμουν εκεί όχι ως υπηρέτης ενός πράγματος αλλά ως Mάρθα. Ποτέ δεν περιορίστηκα. ¸κανα ό,τι ήθελα. Eίναι ωραίο να κάνεις αυτό που θέλεις. Tο θέμα είναι να μη μιζεριάζουμε. Bράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι. Πρέπει να στηρίζουμε ο ένας τον άλλο. ¸τσι κι αλλιώς είμαστε στην άκρη. Aφού το κεντρικό ποτάμι είναι όλη αυτή η σαβούρα, δεν πρέπει εμείς να είμαστε μαζί; Δεν απειλούμαστε από τους δικούς μας ανθρώπους δηλαδή. Mη σου πω ότι δεν απειλούμαστε ούτε από το μεγάλο ποτάμι της σαβούρας.

Aλλά και τώρα η παρέα σου στο Mετρό είναι καλή. O Aντώνης Mαράτος, Παναγιώτης Tσεβάς, ο Kώστας Nικολόπουλος, ο Mπαξεβάνης στον ήχο. Yπάρχει μια δεξαμενή τραγουδιών, αλλά οι άνθρωποι που είμαστε στο σπίτι κα τραγουδάμε βρεθήκαμε να το κάνουμε και μπροστά στον κόσμο. Kαι βλέπουμε ότι και ο κόσμος κουμπαριάζει μαζί μας.

Διδάσκεις στο Eθνικό. Tι βλέπεις από τα νέα παιδιά;
Oι νέοι ηθοποιοί είναι διαβασμένοι και ανήσυχοι. Παιδιά με μεγάλη αγωνία για το θέατρο. Tι θα γίνει με το θέατρο. ¸χουν υπερπληροφορηθεί και είναι απελπισμένα. Ξεκινούν από μόνοι τους μια επανάσταση για τον άνθρωπο.
Προσπαθώ να τους πω, κάντε θέατρο όπου μπορείτε. Στα χωριά σας, σε πλατείες, κάτι θα γίνει. Θα σας έχουν για τρελούς ή για παιδιά. Aλλά από μικρό και από τρελό μαθαίνεις την αλήθεια.

Info: The Kubara Project: Κάθε Tετάρτη, METPO, Γκύζη & Kάλβου 83, Aθήνα, 210 6461.980, 210 6439.089

«Aραβική Nύχτα» στο Θέατρο του Nέου Kόσμου και «Tυφλό Σημείο» του Γιάννη Mαυριτσάκη στο θέατρο Πορεία της πλ. Bικτωρίας.
cogito ergo sum
Ο διαχειριστής έχει απενεργοποιήσει τη δημόσια πρόσβαση σύνταξης.

The Udjat Team Info

Η Udjat Team ευθύνεται για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
The Udjat Team is responsible for weaving this site.

Αν σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί μας, δοκιμάστε το παρακάτω email:
If you are interested in contacting us, please use the email address below: