Καλώς ήλθατε, Επισκέπτης

ΘΕΜΑ: ¸φυγε ο Γιάννης Βατζιάς....

¸φυγε ο Γιάννης Βατζιάς.... 17 έτη 7 μήνες πριν, #6592

  • Πηνειώ
  • Πηνειώ's Avatar
  • ΑΠΟΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ/Η
  • Πλατινένιος Χρήστης
  • Καταχωρήσεις: 420
  • Κάρμα: 0
«Εφυγε» στα 82 του ο συγγραφέας του φανταστικού


Τα περισσότερα από τα έργα του Γιάννη Βατζιά ήταν φυγή προς το μέλλον, με τα υλικά της σημερινής πραγματικότητας. Τα είδη του φανταστικού και της επιστημονικής φαντασίας ήταν ο προνομιακός του χώρος, τον οποίο εμβολίαζε με μελλοντολογικό όραμα, όταν η επιστήμη είναι ο προπομπός μιας νέας υπό δημιουργία ζωής σε επόμενες χιλιετίες. Αυτό το καλοκαίρι των ογδόντα δύο χρόνων ήταν το τελευταίο του: αυτός ο πολυταξιδεμένος ανά την υδρόγειο δεν θα ξαναταξιδέψει. Αργοπορημένα μάθαμε την είδηση του θάνατου του, γιατί οι διακοπές χωρίζουν τους ανθρώπους και τους μοναχικούς της γραφής τούς καθηλώνουν στη μοναξιά τους.

Γεννιέται το 1924, στο Μεταξοχώρι Αγιάς Λαρίσης, σπουδάζει πολιτικές επιστήμες στην Πάντειο και εκπονεί μεταπτυχιακό στη δημόσια διοίκηση στο International Institute of Social Studies της Χάγης. Μετά το πέρας των σπουδών του, εργάζεται επί δεκατρία χρόνια στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. Από το 1968 μοιράζεται τον χρόνο διαμονής του, μεταξύ της γενέθλιας χώρας του και της Ολλανδίας. Ταξιδεύει πολύ στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την τότε μοιρασμένη σε δυτική και ανατολική Ευρώπη.

Εμφανίζεται στα γράμματα το 1964, με το μυθιστόρημα «Φάλαινα», στον εκδοτικό οίκο «Δίφρος» του Γιάννη Γουδέλη, το οποίο επανακυκλοφόρησε πέρσι σε τρίτη έκδοση από την «Εστία» (σε δεύτερη από την «Εγνατία», 1978). Σ' αυτό, μία παρέα παραθεριστών σ' ένα ελληνικό νησί, λουσμένο στο φως, συζητάει με θέμα τον Λεβιάθαν, τη φάλαινα. Ο βιβλικός Ιωνάς ανασταίνεται μεταφορικά στην κοιλιά του κήτους-κράτους, ως ένα σύγχρονο εγκλωβισμένο άτομο που το έχουν καταπιεί ο συγκεντρωτισμός και η γραφειοκρατία.

Ακολούθησαν τα βιβλία: «Ταξίδια και περιπέτειες του Αϊ Ντι» («Κέδρος», 1971), «Η πολιτεία των ανέμων» («Δωδώνη», 1973), «Κίτρινος χαρτοφάκελος-Ακρως Απόρρητον Νο 1» («Εγνατία», 1981), «Περιπλανώμενοι» («Εστία», 1983), «Η Αβυσσος» («Δωδώνη», 1986), «Φανταστικά διηγήματα» (μαζί με τους Π. Αμπατζόγλου και Θ. Μαφούνη, «Εστία», 1990), «Λέατρις» («Αγρα», 1993), «Μια μέρα πριν από την πανσέληνο» («Λιβάνης», 1995), «Ο ακαριαίος έρωτας της Εν - Εμ» («Αγκυρα», 1997), «Προληπτικός πυρηνικός πόλεμος» («Λιβάνης», 1999).

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=24218844
Ο διαχειριστής έχει απενεργοποιήσει τη δημόσια πρόσβαση σύνταξης.

The Udjat Team Info

Η Udjat Team ευθύνεται για τη δημιουργία αυτής της ιστοσελίδας.
The Udjat Team is responsible for weaving this site.

Αν σας ενδιαφέρει η επικοινωνία μαζί μας, δοκιμάστε το παρακάτω email:
If you are interested in contacting us, please use the email address below: