Θέλω να πω κι εγώ τη γνώμη μου, που προέρχεται από την εμπειρία μου από ένα ελληνικό και δύο βρετανικά πανεπιστήμια. Δεν το λέω αυτό για να προσδώσω κύρος σ´αυτά που θα πω αλλά έχει μια σημασία να έχεις τη δυνατότητα να σκέφτεσαι συγκριτικά.
Κατ´αρχάς το νομοθετικό πλαίσιο που στηρίζει το υπουργείο μυρίζει έντονα Μ.Βρετανία και είναι αποτέλεσμα της συνθήκης της Μπολόνια που πέρασε στα ψιλά από τα ΜΜΕ όταν υπογράφηκε.
Τώρα είναι λίγο αργά, ρεαλιστικά μιλώντας και στα όρια του κυνισμού, για ανατροπή ευρωπαϊκών συμφωνιών και της περίφημης σύγκλισης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η δανειοληπτική πολιτική (βλ. ΕΠΕΑΕΚ κλπ) που ακολούθησαν οι πίθηκοι που κυβερνούν αυτή τη χώρα, ήρθε η ώρα να αποσβεστεί για τους εταίρους και όχι μόνο στην παιδεία. Και στην αγροτική πολιτική ανάλογα φαινόμενα παρατηρούνται: καμιτσίκι και ευρώπη...
Οι πανεπιστημιακοί που τώρα εξεγείρονται ενάντια στη «μεταρρύθμιση» είναι λίγο-πολύ οι ίδιοι που απορροφούσαν τα κοινοτικά κονδύλια και αναμόρφωναν τα προγράμματα σπουδών με σύγκλιση στα ευρωπαϊκά μοντέλα...
Η Ελλάδα έχει μπει σε ένα εκσυγχρονιστικό μονόδρομο ήδη από το 1991 μόνο που τώρα επιχειρείται να εφαρμοστεί με τα πούστικα επικοινωνιακά παιχνίδια των ώριμων καπιταλιστικών χωρών. Η εποχή Μητσοτάκη, Κοντογιαννόπουλου πχ που επιχειρήθηκε η αυταρχική επιβολή εκσυγχρονιστικών μέτρων για την εκπαίδευση απέτυχε οικτρά και η τωρινή κυβέρνηση δεν έπεσε στην ίδια επικοινωνιακή γκάφα.
Τώρα, για να πάμε στα «σύν και τα πλήν» του υπο πρόταση νομοσχεδίου, νομίζω πως δε μπορούν να προ-αξιολογηθούν, κι αυτό γιατί θα εφαρμοστούν στο ιδιοσυγκρασιακό έδαφος της ελληνικής εκπαίδευσης-κοινωνίας που δύσκολα συγκρίνεται με το αντίστοιχο δυτικό από όπου προέρχονται αυτές οι πολιτικές. Επομένως θα δούμε για άλλη μια φορά εφαρμογή δυτικότροπων πολιτικών με τη συνταγή copy-paste σε ένα ιδιόμορφο κοινωνικό γίγνεσθαι όπου τα αποτελέσματα δε μπορεί κανένας εύκολα να προβλέψει.
Από όσα έγραψα είναι φανερό πως θεωρώ κυνικά ίσως πως ναι, το νομοσχέδιο θα περάσει ίσως με αφαίρεση κάποιων επίμαχων σημείων και ναι, ο χαρακτήρας της δημόσιας εκπαίδευσης θα αλλάξει αναγκαστικά.
Αν πρέπει να πω αν συμφωνώ με τις αλλαγές, νομίζω
όχι θα έλεγα έτσι νέτα σκέτα. Και είμαι πολύ συγκινημένη με όσα διαβάζω καθημερινά στις εφημερίδες για το φοιτητικό κίνημα. Με δυο λόγια γουστάρω πάρα πολύ και αν ήμουν Ελλάδα θα ήμουν κάθε μέρα στους δρόμους. ¼μως δεν παραβλέπω τα \"αγαθά\" του βρετανικού πανεπιστημίου, τα οποία σηκώνουν μεγάλη κουβέντa.
Τέλος, η χρονική συγκυρία του θανάτου του καθηγητή
Αλεξανδρόπουλου στο πανεπιστήμιο Κρήτης και η αποκάλυψη οικονομικού σκανδάλου του πρύτανη Παλλήκαρη τη στιγμή που 70.000 έχουν μυριστεί τι πάει να γίνει είναι τραγική...
Αυτά!
Ζηλεύω! Είστε εξεγερμένοι, έχετε καλοκαίρι γαμάτο και πάτε και στις συναυλίες του Θανάση. Να ζήσουμε να δουλεύουμε εμείς οι δυτικοί να μας τα τρώτε δανεικά κι αγύριστα ¸λληνες!