Το μήνυμα που δεν φέρνει τα 5.000 ευρώ
Κόψτε αυτή τη σελίδα, βγάλτε δέκα αντίγραφα και ταχυδρομήστε τα σε ισάριθμους φίλους σας. Υστερα από μερικές εβδομάδες θα λάβετε μια επιταγή 5.000 ευρώ. Σαχλαμάρες, ε; Δίκιο έχετε, αυτό προστάζει άλλωστε και η κοινή λογική, η οποία όμως εσχάτως φαίνεται πως απέχει από το ελληνικό Διαδίκτυο.
Τις τελευταίες ημέρες επανεμφανίστηκε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που ισχυρίζεται πως αν το προωθήσουμε σε φίλους και γνωστούς, θα ανταμειφθούμε με μυθώδη ποσά που θα εκταμιεύσουν για λογαριασμό μας μεγάλες αμερικανικές εταιρείες, όπως η Microsoft, η Intel και η America Online!
Υποτίθεται πως οι εν λόγω εταιρείες δοκιμάζουν ένα περίεργο σύστημα που καταμετρά όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που διακινούνται στο Διαδίκτυο, ουδείς όμως μπαίνει στον κόπο να σκεφτεί γιατί να κάνουν κάτι τέτοιο και -σημαντικότερο- γιατί να πληρώνουν τους χρήστες.
Στην πραγματικότητα πρόκειται για φάρσα που, σύμφωνα με τις περισσότερες σχετικές πηγές του Διαδικτύου, άρχισε το 1997. Ο πρώτος κρίκος της αλυσίδας τοποθετείται κάπου στην Αμερική με τον συντάκτη να αναφέρει συγκεκριμένα ποσά σε δολάρια που αποτελούσαν την -υποτιθέμενη- αμοιβή για κάθε προώθηση του μηνύματος.
Παραδόξως και αφού στο μεταξύ έχει εμφανιστεί το ευρώ, το μήνυμα επιμένει στις μέρες μας να... τιμολογεί την προώθηση με τιμές δολαρίου του '97. Τσιγκουνιές.
Επίσης, ορισμένοι από εκείνους που έχουν συμμετάσχει στη διάδοση του μηνύματος προσθέτουν ότι έλαβαν (ξαφνικά) μια επιταγή πολλών χιλιάδων ευρώ, πράγμα που προκαλεί την επόμενη εύλογη απορία: Γιατί είναι ακόμα στο γραφείο της εταιρείας που εργάζονται και δεν έφυγαν για διακοπές μακράς διαρκείας;
Από τεχνικής πλευράς δεν υπάρχει λόγος για μια εταιρεία να μπει σε έναν τέτοιο κόπο. Η μόνη για την οποία υπάρχουν πολλές ενδείξεις πως στήνει αυτί στο Διαδίκτυο είναι η... ένδοξη αμερικανική μυστική υπηρεσία NSA, που έχουμε την αίσθηση πως μάλλον δεν θα πλήρωνε τους πολίτες για να προωθούν μηνύματα.
Ενδιαφέρον έχουν επίσης οι άνθρωποι που συμμετέχουν οικειοθελώς στην αλυσίδα, προσθέτοντας το όνομά τους και ευχόμενοι «το σύστημα να δουλέψει».
Στην τελευταία εκδοχή του μηνύματος που λάβαμε στην «Ε» βλέπουμε υπαλλήλους σε τράπεζες, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες και επιχειρήσεις πληροφορικής να συμμετέχουν αν και λόγω θέσης ίσως θα έπρεπε να είναι πιο υποψιασμένοι.
Το πιο ειλικρινές, πάντως, το διαβάσαμε κάπου στη μέση του προωθούμενου μηνύματος, με τον αποστολέα να ζητά συγγνώμη από την τεράστια λίστα των αποδεκτών του. «Sorry για το πρήξιμο, αλλά χρειάζομαι απελπισμένα το χρήμα και δεν ρισκάρω να μην το στείλω σε όποιον φίλο και γνωστό μιλάει ελληνικά».
Αν, λοιπόν, φτάσει και πάλι το μήνυμα στο ηλεκτρονικό σας γραμματοκιβώτιο, διαγράψτε το χωρίς ενοχές και δεύτερες σκέψεις, κανείς δεν πρόκειται να σας πληρώσει. Σκληρή και άδικη η ζωή...
Σήμερα από την Ελευθεροτυπία...
Μου έχει έρθει πάνω από 10 φορές η συγκεκριμένη φάρσα... Σταματήστε πια!