Το BBC αναφέρει (
news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/6248535.stm)
ότι τα μουσικά UK Charts της επόμενης εβδομάδας θα είναι κάπως… διαφορετικά. Κάτι που ίσως να σημαίνει την αρχή του τέλους της μουσικής βιομηχανίας….τουλάχιστον όπως την ξέραμε εδώ και καιρό.
Μέχρι και πριν από την 1η Ιανουαρίου 2007, για να μπορούσε ένα group να συμμετέχει στα charts (άσχετα αν θα έμπαινε ή όχι) θα έπρεπε να έχει ένα cd/single/δίσκο/ … κάτι χειροπιαστό. Για να μπορεί να γίνει και η μέτρηση των πωλήσεων. (Δεν θα κάτσω να σχολιάσω διάφορες τεχνικές δισκογραφικών εταιριών που κάνουν για να ανεβάζουν τους αριθμούς πωλήσεων …)
Από αυτή την εβδομάδα (7 Ιανουαρίου 2007) ΟΛΑ τα μουσικά αρχεία (τραγούδια) που μπορούν να αποκτηθούν μέσω Internet (να τα «κατεβάσει» κάποιος) μέσα από ΝΟΜΙΜΕΣ σελίδες που πουλούν τραγούδια (συνήθως με λιγότερο από 1 ευρώ ανά κομμάτι), θα υπολογίζονται στα επίσημα UK Charts. ¼χι μόνο αυτά που είναι σε κάποια «φυσική» μορφή (κασσέτες-δίσκοι-CD).
Στα ίδια charts (της Μ.Βρετανίας) φαίνεται ότι θα κάνει δυναμική είσοδο (new entry…)) στα ΤΟP 40 και ένα συγκρότημα που ακούει στο όνομα Koopa. (
koopatheband.com/) «Ε και ???» … θα μου πείτε. Το διαφορετικό με αυτό το συγκρότημα είναι ότι δεν έχουν κάνει ΚΑΜΙΑ συμβατική recording, distribution, production συμφωνία. Με κανέναν !!!. Ο Joe Murphy (μέλος του group) είπε «Αν κάποιος έρθει και μας κάνει κάποια συμφωνία… θα το συζητήσουμε» και συνέχισε προσθέτοντας ότι η μουσική βιομηχανία έχει εδώ και πολλά χρόνια εφιάλτες από τότε που βγήκε το mp3 format. «Αν καταφέρουμε να έχουμε αρκετή διαφήμιση μέσω Internet για να μπούμε στα TOP 40 μέχρι το τέλος της εβδομάδας… τότε χρειαζόμαστε κάποιο μεγάλο label?. Μάλλον στις μέρες μας δεν χρειαζόμαστε κάτι τέτοιο». Ο μάνατζέρ τους Gary Raymond είπε ότι «είναι φανταστικό για το group να είναι στην κορυφή με ονόματα όπως οι RazorLight και οι U2». Και μάλιστα χωρίς να έχουν υπογράψει ούτε ένα συμβόλαιο.
Αυτό βέβαια δεν αλλάζει κάποιο πράγματα που είναι δεδομένα. Για να φτάσει ένα group να μπει στο UK Top 40, απαιτεί σκληρή δουλειά. Αν έχεις το ταλέντο θα τα καταφέρεις. Απλά δεν χρειάζεσαι κάποιο μεγάλο αφεντικό πάνω από το κεφάλι σου. Την διαφήμιση της κάνεις εσύ ο ίδιος. Η σελίδα που έχει η μπάντα στο Myspace είναι από τις πιο διαδεδομένες. Και έχουν αποκτήσει και φανατικό κοινό. Κυρίως πιτσιρικάδες. Οι οποίοι δεν έχουν τα χρήματα ή πιστωτικές κάρτες για να αγοράσουν CD. ¸χουν όμως όλοι τους ένα κινητό τηλέφωνο. Και με μόνο 1,5 $ μπορούν να στείλουν ένα sms και να τους σταλεί το link για να κατεβάσουν το κομμάτι που θέλουν από τον υπολογιστή τους. Από νόμιμα sites. Και αυτό καταγράφετε σαν αγορά.
Κάτι παρόμοιο είχε γίνει και στις αρχές του 2006 (
news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4856476.stm) με άλλο group που είχε φτάσει στο νούμερο 1 των UK Charts, αλλά δεν καταμετρήθηκε μιας και το κομμάτι ήταν μεν πολύ δημοφιλές αλλά ήταν διαθέσιμο μόνο από το Internet μιας και δεν είχαν βγάλει δίσκο εκείνη την περίοδο. Τώρα αυτό όπως είπαμε έχει αλλάξει.
Το έτος που πέρασε όμως έγιναν και άλλα σημαντικά πράγματα.
Μελέτες που προσπαθούν να βρουν μια σχέση μεταξύ της ανταλλαγής μουσικής (file-sharing) μέσω P2P (
arstechnica.com/news.ars/post/20060926-7832.html) και το κατά πόσο το παράνομο downloading είναι (ή δεν είναι) πληγή για την μουσική βιομηχανία
Κινήσεις διαφόρων συγκροτημάτων (κυρίως Rap και Hip Hop) που σταμάτησαν να βγάζουν cd/δίσκους και διαθέτουν μουσικά κομμάτια τζάμπα στο internet (
slashdot.org/article.pl?sid=06/07/12/1354242) . Αυτό έγινε και με τις ευλογίες λίγων εταιριών που βγάζουν τα λεφτά από διαφημίσεις που υπάρχουν στις σελίδες απʼ όπου μπορεί κάποιος να κατεβάσει δωρεάν τα κομμάτια
To πρώτο video clip από μεγάλο συγκρότημα (Pearl Jam) που έγινε release κάτω από την Creative Commons License (
creativecommons.org/weblog/entry/5913) , που ουσιαστικά επιτρέπει στον καθένα να μπορεί να κατεβάσει και να μοιραστεί με άλλους το video χωρίς να έχει προβλήματα με τον νόμο.
Η αγαπητή μας Sony/BMG αποφάσισε να βγάλει αρκετά CDs στο τέλος του 2005 τα οποία όταν κάποιος τα έβαζε στο PC του, θα γινόταν εγκατάσταση ενός rootkit (κρυφό πρόγραμμα που δεν φαίνεται με τίποτα) και το οποίο δεν θα σας επέτρεπε να αντιγράψετε την μουσική σας πουθενά αλλού. Άσχετα αν ήσασταν ο νόμιμος κάτοχος του CD. Ακόμα και αν θέλατε να το ακούτε και στο γραφείο σας. Μετά το παγκόσμιο κράξιμο που ακούσανε… ζήτησαν τουλάχιστον μια συγνώμη. Μετά από πολλές ανεξάρτητες μηνύσεις βέβαια…..
(
en.wikipedia.org/wiki/2005_Sony_BMG_CD_copy_protection_scandal)
Ο CEO της Warner, Edgar Bronfman, παραδέχεται δημόσια ότι τα παιδιά του κατεβάζουν παράμονα μουσική από το Internet…. Go figure.
(
www.engadget.com/2006/12/04/ce-oh-no-he-didnt-part-xx-warner-music-ceo-fairly-certain/)
(
blog.wired.com/music/2006/12/warner_music_ce.html)
Άντε και καλή χρονιά… και στην μουσική βιομηχανία…<br><br>Το μήνυμα διορθώθηκε από τον/την: lab_mice, στις: 12/01/2007 20:14